Domaći čaj za pripremu na tradicionalan način

ŠIPURAK

- Pakovanje: 50 gr

Cena: 240,00

ŠIPURAK

1. Sastav:
Kod pripreme ovog čaja – toplog ili hladnog napitka koristi se osušen plod biljke ŠIPURAK , Lat. (Rosa canina).

2. Opis biljke:
ŠIPURAK , Lat. (Rosa canina) Šipurak je razgranat, bodljikavi žbun, koji može narasti i do 3 metra visine. Grane su vitke i savijaju se u luku. Veliki cetovi imaju po 5 latica. Šipurak obično ceta u maju i junu, dok plodovi sazrevaju u septembru i oktobru. Plod je jajastog oblika, crven i po površini gladak i sjajan. Cvetovi sadrže i tučak i prašnike, muške i ženske organe potrebne za razmnožavanje. Dobro podnosi mraz i uspijeva u hladnoj klimi.

3. Glavni sastojci biljke:
ŠIPURAK , Lat. (Rosa canina) sadrži 0,5 do 2% vitamina C, zavisno od podneblja i stepena zrelosti. Plod sadrži i vitamine B1, B2 i K, organske kiseline, šećere (invertni šećer), tanine, flavonoide, mineralne soli. U semenu šipurka ima vitamina E i nešto vanilina.

4. Upotreba:
ŠIPURAK , Lat. (Rosa canina) doprinose:

- kod grčeva u stomaku,
- kod groznice,
- kod rastvaranja i izbacivanja bubrežnih kamenaca,
- kod krvavog mokrenja,
- kod oboljenja mokraćnih kanala i bešike.


5. Neželjeni efekti:
Neželjeni efekti nisu poznati. U slučaju istovremene upotrebe sintetskih lekova sastojci ove biljke mogu umanjiti njihovu resorpciju.

6. Način pripreme i konzumiranja:
Jednu kafenu kašičicu sitno rezanog ili sitno mlevenog korena Astragalusa (3 do 6 grama) kuvati u 200 ml vode 10 do 15 minuta, procediti i piti.

7. Preporučena dnevna doza:
Čaj možete konzumirati više puta dnevno. Preporučeno tri puta.
Kod pojedinih vrsta biljnih čajeva potrebno je držati se uputstva o preporučenoj dnevnoj dozi. Pre konzumiranja ovog čaja u većim količinama, a posebno kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina obavezno se posavetovati sa lekarom.

8. Uslovi čuvanja i rok trajanja:
Ćuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu pri temparaturi 25 °C, izvan dohvata male dece. Rok trajanja 2 godine. Datum upotrebe utisnut na ambalaži.

9. Zdravstvena ispravnost:
Nabavka čajeva se vrši isključivo od proizvođača i trgovinskih kuća koji su sertifikovani za proizvodnju i prodaju po sistemu upravljanja ISO 9001:2000 i HACCP u cilju strogo kontrolisane proizvodnje zdravstveno ispravnog proizvoda sa deklaracijom i sertifikatom proizvođača o fito-sanitarnoj i zdravstvenoj ispravnosti.

10. Zemlja porekla: Srbija