Domaći čaj za pripremu na tradicionalan način

RTANJSKI ČAJ (VRIJESAK)

- Pakovanje: 50 gr

Cena: 240,00

RTANJSKI ČAJ (VRIJESAK)

1. Sastav:
Kod pripreme ovog čaja – toplog ili hladnog napitka koristi se osušen nadzemni deo biljke VRIJESAK, Lat. (Saturejae m.).

2. Opis biljke:
VRIJESAK, Lat. (Saturejae m.) je višegodišnja žbunasta biljka visoka 10-40 cm čiji su donji delovi stabla i grana odrveneli, poluuspravni ili uspravni. Listovi su kožasti i sjajni linearnolancelastog oblika, celog oboda pokriveni svetlucavim žlezdama. Cvetovi su dvousni sakupljeni u pazuhu listova, sa kruničnim listićima bele, ružičaste ili ljubičaste boje. Plod je jajasta i svetlomrka orašica sa žlezdanim tačkama.

3. Glavni sastojci biljke:
VRIJESAK, Lat. (Saturejae m.) sadrži etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline.

4. Upotreba:
Aktivne materije nadzemnog dela biljke VRIJESAK, Lat. (Saturejae m.) doprinose:

- kod olakšanja varenja,
- kod ublažavanja tegoba kod nadutosti,
- kod ublažavanja upale mokraćnih kanala i potencije,
- kod bronhitisa, astme, kašlja i upale disajnih organa.

Koristi se i kao začin, dodatak jelima.

5. Neželjeni efekti:
Može izazvati fotosenzitivnu alergijsku reakciju. Izbegavati tokom trudnoće i dojenja. Izbegavati kod čira u želucu.

6. Način pripreme i konzumiranja:
Jednu kafenu kašičicu mlevenog nadzemnog dela (3 do 6 grama) preliti sa 200 ml vrele vode, ostaviti da odstoji, procediti i piti.

7. Preporučena dnevna doza: Čaj – topli ili hladni napitak možete konzumirati više puta dnevno. Preporučeno tri puta dnevno.

Kod pojedinih vrsta biljnih čajeva potrebno je držati se uputstva o preporučenoj dnevnoj dozi. Pre konzumiranja ovog čaja u većim količinama, a posebno kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina obavezno se posavetovati sa lekarom.

8. Uslovi čuvanja i rok trajanja:
Ćuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu pri temparaturi 25 °C, izvan dohvata male dece. Rok trajanja 2 godine. Datum upotrebe utisnut na ambalaži.

9. Zdravstvena ispravnost:
Nabavka čajeva se vrši isključivo od proizvođača i trgovinskih kuća koji su sertifikovani za proizvodnju i prodaju po sistemu upravljanja ISO 9001:2000 i HACCP u cilju strogo kontrolisane proizvodnje zdravstveno ispravnog proizvoda sa deklaracijom i sertifikatom proizvođača o fito-sanitarnoj i zdravstvenoj ispravnosti.

10. Zemlja porekla: Srbija