Domaći čaj za pripremu na tradicionalan način

NANA

- Pakovanje: 50 gr

Cena: 240,00

NANA

1. Sastav:
Kod pripreme ovog čaja – toplog ili hladnog napitka koristi se osušen list biljke NANA, Lat. (Mentha piperita).

2. Opis biljke:
NANA, Lat. (Mentha piperita) je visoka oko 50cm, razgranata i četrovouglasta. Stabljika, lisne drške i nervi su modri ili su ljubičasto-crvenkasti, naročito u proleće kad nana niče iz zemlje. Listovi su dugački 3-9cm, jajasto-kopljasti, tanki, s gornje strane tamnozeleni, a s donje bleđi, pri dnu se sužavaju u drške dugačke do 1cm. Po obodu su nejednako zupčasti. Cvetovi su sitni, ljubičasto-crveni i udruženi u višespratne pršljenove na gornjem delu stabljike i ogranka.

3. Glavni sastojci biljke:
NANA, Lat. (Mentha piperita) sadrži etarska ulja (sa 35-45% mentola), flavonoide, tanin, triterpen, gorke supstance.

4. Upotreba:
Aktivne materije lista biljke NANA, Lat. (Mentha piperita) doprinose:

- kod ublažavanja grčeva,
- kod eliminisanja gasova,
- kod olakšanja varenja,
- kod ublažavanja žučnih tegoba,
- kod umirenja (kao blago sredstvo),
- kod akutne i hronične upale želudačne i crevne sluzokože,
- kod nadimanja i kamena u žuči.

Koristi se i kao začin i dodatak jelima.

5. Neželjeni efekti:
Nisu poznati.

6. Način pripreme i konzumiranja:
Jednu kafenu kašičicu mlevenog lista (3 do 6 grama) preliti sa 200 ml vrele vode, ostaviti da odstoji, procediti i piti.

7. Preporučena dnevna doza: Čaj – topli ili hladni napitak možete konzumirati više puta dnevno. Preporučeno tri puta dnevno.

Kod pojedinih vrsta biljnih čajeva potrebno je držati se uputstva o preporučenoj dnevnoj dozi. Pre konzumiranja ovog čaja u većim količinama, a posebno kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina obavezno se posavetovati sa lekarom.

8. Uslovi čuvanja i rok trajanja:
Ćuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu pri temparaturi 25 °C, izvan dohvata male dece. Rok trajanja 2 godine. Datum upotrebe utisnut na ambalaži.

9. Zdravstvena ispravnost:
Nabavka čajeva se vrši isključivo od proizvođača i trgovinskih kuća koji su sertifikovani za proizvodnju i prodaju po sistemu upravljanja ISO 9001:2000 i HACCP u cilju strogo kontrolisane proizvodnje zdravstveno ispravnog proizvoda sa deklaracijom i sertifikatom proizvođača o fito-sanitarnoj i zdravstvenoj ispravnosti.

10. Zemlja porekla: Srbija