Domaći čaj za pripremu na tradicionalan način

LIPA

- Pakovanje: 50 gr

Cena: 240,00

LIPA

1. Sastav:
Kod pripreme ovog čaja – toplog ili hladnog napitka koristi se osušen cvet LIPA, Lat. (Tilia cordata).

2. Opis:
LIPA, Lat. (Tilia cordata) dosežu visinu od 25 do 30 m, a starost od nekoliko stotina godina. Listovi dvoredi sa dugom peteljkom, većinom srcasto i po obodu testerasto. Cvetovi lipe su mali, hermafroditni, aktinomorfni, petočlani zelenkastožute boje, prijatnog mirisa u štitovima sa zajedničkim priperkom cvasti do pola sraslim sa drškom. Entomofilne, medonosne i anemohorne vrste. Cvetanje u junu traje 2 do 3 nedelje, a nekad se desi da prođe i za 5 do 6 dana.

3. Glavni sastojci:
Cvet LIPE, Lat. (Tilia cordata) sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol (daje miris cvetu), u cvetu i listićima izrazito mnogo vitamina.

4. Upotreba:
Aktivne materije cveta LIPE, Lat. (Tilia cordata) doprinose:

- kod olakšanja znojenja,
- kod infekcija praćenih povišenom temperaturom,
- kod kašlja,
- kod izmokravanja,
- kod olakšanja varenja i smirenja grčeva.

5. Neželjeni efekti:
Ne preporučuje se srčanim bolesnicima.

6. Način pripreme i konzumiranja:
Jednu kafenu kašičicu mlevenog cveta (3 do 6 grama) preliti sa 200 ml vrele vode, ostaviti da odstoji, procediti i piti.

7. Preporučena dnevna doza: Čaj – topli ili hladni napitak možete konzumirati više puta dnevno. Preporučeno tri puta dnevno.

Kod pojedinih vrsta biljnih čajeva potrebno je držati se uputstva o preporučenoj dnevnoj dozi. Pre konzumiranja ovog čaja u većim količinama, a posebno kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina obavezno se posavetovati sa lekarom.

8. Uslovi čuvanja i rok trajanja:
Ćuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu pri temparaturi 25 °C, izvan dohvata male dece. Rok trajanja 2 godine. Datum upotrebe utisnut na ambalaži.

9. Zdravstvena ispravnost:
Nabavka čajeva se vrši isključivo od proizvođača i trgovinskih kuća koji su sertifikovani za proizvodnju i prodaju po sistemu upravljanja ISO 9001:2000 i HACCP u cilju strogo kontrolisane proizvodnje zdravstveno ispravnog proizvoda sa deklaracijom i sertifikatom proizvođača o fito-sanitarnoj i zdravstvenoj ispravnosti.

10. Zemlja porekla: Srbija