Domaći čaj za pripremu na tradicionalan način

ŽALFIJA

- Pakovanje: 50 gr

Cena: 240,00

ŽALFIJA

1. Sastav:
Kod pripreme ovog čaja – toplog ili hladnog napitka koristi se osušen list biljke ŽALFIJA, Lat. (Salvia officinalis).

2. Opis biljke:
ŽALFIJA, Lat. (Salvia officinalis) je višegodišnja razgranata biljka iz familije usnatica (Lamiaceae). Stablo je visoko 50—90 cm, delom odrvenelo i četvorouglasto na poprečnom preseku. Listovi su srebrnozeleni zbog obilja dlaka. Cvetovi su plavo-ljubičasti, ponekad ružičasto-beličasti, izrazito dvousnati i nalaze se udruženi u cvasti (klasaste pršljenove) na vrhovima stabljika i ogranaka. Cela biljka je vrlo aromatična i svojstvenog mirisa.

3. Glavni sastojci biljke:
ŽALFIJA, Lat. (Salvia officinalis) sadrži etarskog ulja čiji su glavni sastojci tujon, cineol i kamfor.

4. Upotreba:
Aktivne materije korena biljke ŽALFIJA, Lat. (Salvia officinalis) doprinose:

- kod poremećaja varenja,
- kod povećanog lučenja znoja,
- kod ispiranje sluznica,
- kod prehlada i bronhitisa,
- kod zapaljenja grla i disajnih organa.

Koristi se i kao začin i dodatak jelima.

5. Neželjeni efekti:
Usled dugotrajne upotrebe može izazvati neželjene efekte zbog prisustva tujona. Izbegavati tokom trudnoće i dojenja.

6. Način pripreme i konzumiranja:
Jednu kafenu kašičicu mlevenog lista biljke (3 do 6 grama) preliti sa 200 ml vrele vode, ostaviti da odstoji, procediti i piti.

7. Preporučena dnevna doza: Čaj – topli ili hladni napitak možete konzumirati više puta dnevno. Preporučeno tri puta dnevno.

Kod pojedinih vrsta biljnih čajeva potrebno je držati se uputstva o preporučenoj dnevnoj dozi. Pre konzumiranja ovog čaja u većim količinama, a posebno kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina obavezno se posavetovati sa lekarom.

8. Uslovi čuvanja i rok trajanja:
Ćuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu pri temparaturi 25 °C, izvan dohvata male dece. Rok trajanja 2 godine. Datum upotrebe utisnut na ambalaži.

9. Zdravstvena ispravnost:
Nabavka čajeva se vrši isključivo od proizvođača i trgovinskih kuća koji su sertifikovani za proizvodnju i prodaju po sistemu upravljanja ISO 9001:2000 i HACCP u cilju strogo kontrolisane proizvodnje zdravstveno ispravnog proizvoda sa deklaracijom i sertifikatom proizvođača o fito-sanitarnoj i zdravstvenoj ispravnosti.

10. Zemlja porekla: Srbija