Domaći čaj za pripremu na tradicionalan način

UVIN ČAJ

- Pakovanje: 50 gr

Cena: 240,00

UVIN ČAJ

1. Sastav:
Kod pripreme ovog čaja – toplog ili hladnog napitka koristi se osušen list biljke UVIN ČAJ ILI MEDVETKA, Lat. (Arctostaphylos uva-ursi).

2. Opis biljke:
UVIN ČAJ ILI MEDVETKA, Lat. (Arctostaphylos uva-ursi) je je niskorastuća grmolika zimzelena biljka. Naraste u visinu do 30 centimetara. Stabljika je tamno smedja ili tamno crvena. Listovi su mali, sjajni, tamno zeleni i kožasti. Oblik lista je ovalan na vrhu, a ide u konus ka osnovi. Cveta od aprila do juna meseca. Cvetovi su beli ili ružičasti. Plodovi su crvene bobice, koje sazrevaju na jesen.

3. Glavni sastojci biljke:
UVIN ČAJ ILI MEDVETKA, Lat. (Arctostaphylos uva-ursi) sadrži hidrohinonske derivate (arbutin i metil-arbutin), iridoide, flavonoide, tanina, triterpene.

4. Upotreba:
Aktivne materije lista biljke UVIN ČAJ ILI MEDVETKA, Lat. (Arctostaphylos uva-ursi) doprinose:

- kod upale mokraćnih puteva i bubrega,
- kod čišćenja urinarnog trakta od bakterija,
- kod ešerihije koli,
- kod prostate.

5. Neželjeni efekti:
Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja kao ni kod dece mlađe od 12 godina.

6. Način pripreme i konzumiranja:
Jednu kafenu kašičicu mlevenog lista biljke (3 do 6 grama) preliti sa 200 ml vrele vode, ostaviti da odstoji, procediti i piti.

7. Preporučena dnevna doza: Čaj – topli ili hladni napitak možete konzumirati više puta dnevno. Preporučeno tri puta dnevno.

Kod pojedinih vrsta biljnih čajeva potrebno je držati se uputstva o preporučenoj dnevnoj dozi. Pre konzumiranja ovog čaja u većim količinama, a posebno kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 12 godina obavezno se posavetovati sa lekarom.

8. Uslovi čuvanja i rok trajanja:
Ćuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu pri temparaturi 25 °C, izvan dohvata male dece. Rok trajanja 2 godine. Datum upotrebe utisnut na ambalaži.

9. Zdravstvena ispravnost:
Nabavka čajeva se vrši isključivo od proizvođača i trgovinskih kuća koji su sertifikovani za proizvodnju i prodaju po sistemu upravljanja ISO 9001:2000 i HACCP u cilju strogo kontrolisane proizvodnje zdravstveno ispravnog proizvoda sa deklaracijom i sertifikatom proizvođača o fito-sanitarnoj i zdravstvenoj ispravnosti.

10. Zemlja porekla: Srbija